Na twee jaar afwezig te zijn geweest door corona is het tijd voor een nieuwe kennisdag!
Jullie weten het nog wel, veel leren in een gezellige sfeer en ruimte voor ontmoeting met collega’s van andere dagpraktijken. Net als voorgaande jaren organiseren we deze kennisdag als Medrie en Deltion samen in het gezellige Atrium van het Deltion College.
Het is jullie natuurlijk niet ontgaan, de huisartsenzorg is volop in beweging: het is druk, er is krapte op de arbeidsmarkt en nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Dat vraagt veel van de doktersassistent. Het thema is daarom:
De doktersassistent van de toekomst
We beginnen met een inspirerende presentatie van Medrie’s innovatiestrateeg Kristel Schrijver. Zij laat ons zien hoe innovatie kan bijdragen aan de uitdagen die voor ons liggen. Daarna kun je kiezen uit diverse workshops rond het thema. En of het allemaal nog niet genoeg is komt de doktersassistent van de toekomst letterlijk naar je toe: Dit jaar nemen derde jaars studenten van de opleiding tot Doktersassistente ook deel aan de kennisdag, dus wie weet heb je aan het einde van de kennisdag wel kennis gemaakt met je nieuwe collega!
9.00-9.45 uur: aankomst, registratie en koffie/thee
09.45-10.00 uur: welkom en uitleg praktische zaken
10.00-10.45 uur: Plenaire sessie: De doktersassistent; het meest veelzijdige stukje zorg?!
Kristel Schrijver – Innovatiestrateeg Medrie
Tien minuten googlen levert zoveel beschrijvingen op van de functie van doktersassistent….praktijkassistent, centralist, triagist, spreekuurondersteuner, spil in de praktijk en in het zorgnetwerk in de wijk, achilleshiel van de praktijk….wat een ontwikkelkansen zou je zeggen, dat wil toch iedereen?! En toch is inmiddels ook hier de arbeidsmarktkrapte voelbaar. Zorgprofessionals in de eerste lijn zijn keihard nodig om de huisartsenzorg beschikbaar te houden, maar hoe? Kan het ook anders? Welke innovaties dragen hieraan bij?
10.45-11.15 uur Pauze in het atrium
11.15-12.30 uur Lesronde 2: keuze uit workshops
12.30-13.30 uur Lunch in het atrium met activiteiten
13.30-14.45 uur Lesronde 3: keuze uit workshops
14.45-15.00 uur Pauze in het atrium met activiteiten
15.00-16.15 uur Lesronde 4: keuze uit workshops
16.15 uur Einde programma
Vergeet je niet bij het inschrijven aan te geven welke drie workshops je wilt volgen?
Opgeven kan door in het betreffende veld het nummer van je keuze te noteren. Noteer daarom voor je de inschrijving start alvast de nummers van je keuze. Graag 3 keuzes doorgeven en één reserve.
1. Workshop De patiënt van de toekomst: Migranten
Spreker:? Marthine Bos, Gezondheidsbevorderaar/ trainer GGD IJsselland
Migranten zijn heel gewoon In het straatbeeld van de grote steden. Op 1 januari 2022 is de nieuwe wet inburgering ingegaan , waardoor alle gemeenten in Nederland statushouders gaan huisvesten.? Dit betekent voor alle huisartsenpraktijken dat zij vroeg of laat te maken krijgen met migranten.
In deze workshop gaan we in op cultuur, wat verschilt en wat komt overeen en hoe kan je als doktersassistente zaken die gevoelig zijn het beste bespreken. Een workshop waar de theorie ook direct in de praktijk gebracht kan worden door?in gesprek te gaan met iemand met een migratieachtergrond.
2. Workshop Ziektebeelden van de toekomst: Leefstijl
Spreker: Jorien Seggers, huisarts in Hattem
Er zijn voorspellingen dat in 2040 54% van de bevolking minimaal één chronische aandoening heeft. Eén op de drie Nederlanders heeft dan twee of meer chronische aandoeningen, en bijna één op de vijf drie of meer.
Wat betekent dit voor de huisartsenzorg? En hoe zorg je er voor dat je zelf gezond blijft?
Huisarts Jorien Seggers heeft goede ervaring met leefstijlbegeleiding in haar praktijk en laat met behulp van het Leefstijlroer zien wat het principe is van een goede leefstijl.
3. Psychische zorg in de 1e lijn
Sprekers: Anneke Zijlstra en Ellen van Aperloo
Als doktersassistent ben je het eerste contact met mensen met psychische klachten. De huisarts is vaak de eerste die deze patiënten ziet en hen zelf gaat behandelen of doorverwijzen. Er komen steeds meer mensen met deze problematiek in de huisartspraktijk en op de huisartsenpost. Er zijn namelijk minder bedden in de GGZ-instellingen, er wordt meer hulp ambulant in de wijk geboden en er wordt meer ingezet op preventie.
Maar hoe voorkom je nu dat je zelf in de war raakt van een verwarde mens. De doktersassistent van de toekomst zal daarom kennis over psychiatrie moeten hebben. In deze workshop laten we je kort kennis maken met een paar vormen van verward gedrag en hoe je daar mee om kan gaan.
Onder de psychische problemen vallen problemen als angst, slapeloosheid, depressie, drugsmisbruik, suïcidepoging enz. Onder de sociale problemen vallen bijvoorbeeld eenzaamheid, burn-out, verlies partner of kind, probleem met werk enz.
4. Innovatie in medicatie
Spreker: Beate Sanders (Apotheker Gezondheidshuis Stadshagen)
In deze workshop praat Beate Sanders jullie bij over de nieuwe richtlijnen in medicatie, behandelmethoden en hulpmiddelen.
De gevolgen van nieuwe richtlijnen van de overheid en van zorgverzekeraars en van het steeds meer in de thuissituatie behandelen, van onder andere patiënten in hun laatste levensfase, komen aan bod.
Naast informatie over regelgeving en medicatie heeft deze workshop ook een praktisch deel zoals het uitproberen van nieuwe hulpmiddelen en apparaatjes voor inhalatiemedicatie.
5. Moet deze patiënt gezien worden?
Sprekers: Thera van den Hurk (huisarts) en Eline van de Bunte (triagist)
Een patiënt die geen vragen stelt en de dokter volgt is verleden tijd. De patiënt doet zelf ‘onderzoek’ naar zijn of haar klacht/ziektebeeld en komt met gerichte vragen, eigen ‘diagnoses’ en discussieert zelfs met de arts over een eventuele behandeling.
Dit vraagt van de zorgverlener een andere houding, zij moeten de patiënt zien als een partner om mee samen te werken. Maar hoe zorg je dat je als doktersassistent de regie houdt tijdens een fysiek of telefonisch contact. Hoe stel je de juiste triage vragen aan een patiënt die zelf heeft bepaald wat hij/zij mankeert en nodig heeft. Hoe zorg jij voor een compleet beeld van de situatie zodat jij kan bepalen en hoe communiceer je dit met de patiënt.
In deze interactieve workshop oefen je met casuïstiek samen met een huisarts en triagist. Het doel is leren van praktijkervaringen en leren van elkaar.
6. Geef je digitale vaardigheden een boost
Sprekers: Anne Smit (projectleider digitale vaardigheden dagpraktijk) en Margret de Haan (praktijkmanager)
Digitale vaardigheden zijn niet meer weg te denken in de dagpraktijk. Van het HIS, patiënten overzichten maken tot MijnGezondheid.net. Het helpt als je als doktersassistent de diverse systemen kent, ermee kunt werken en eventueel ook patiënten erbij kunt helpen. Uit onderzoek blijkt dat het digitaal vaardig zijn je tijdwinst oplevert en ervoor zorgt dat je met meer plezier je werk kunt doen.
Medrie start is gestart met een project’ digitale vaardigheden voor de dagpraktijk’ Een project waarbij we zorgmedewerkers bewust willen worden van hun eigen digitale vaardigheden en ze praktisch willen ondersteunen. In deze workshop bespreken we kort dit project en willen we vooral input van jullie. Wat kan jou helpen in het ontwikkelen van je digitale vaardigheden? En hoe ziet jouw ideale scholing eruit?
Daarnaast gaan we ook praktisch aan de slag. Margret de Haan beantwoordt jullie vragen over de digitale programma’s waar jullie mee werken en geeft tips.
7. Van Werkdruk naar werkgeluk
Spreker: Astrid de Bruyn – Verfrissor
Ademhaling is van groot belang in het omgaan met werkdruk. Astrid vertelt welke lichamelijke klachten je kunt ontwikkelen door chronische verkeerde ademhaling. Ze laat jullie zien wat het effect is van een hoge ademhaling op je brein. We gaan met elkaar in gesprek over stresstriggers, werkdruk en werkgeluk.
Tijdens het eten, tijdens het bellen, tijdens het studeren of lezen – je ademhaling is er altijd. Sterker nog, de meeste tijd letten we er helemaal niet op: ademhalen doen we automatisch. Maar niet iedereen weet dat ademhalen grote invloed heeft op zaken als stress, bloeddruk en spijsvertering oftewel vitaliteit/gezondheid. Wil je meer weten over de ademhaling en welke invloed het heeft op je welzijn en hoe je er zelf voor kan zorgen dat je minder stress, minder werkdruk en juist met meer werkplezier, werkgeluk ervaar en energiek door leven ga met je ademhaling kom naar deze workshop.
8. Waarmee breng je een MBO-student in een ‘flow’
Sprekers: Evelien Pierik en Ieteke Bosma
Tijdens een stage gaan student, de stagebegeleider en school een nauw contact met elkaar aan. De kernwoorden zijn dan voorbereiding, verwachtingen, ervaringen, ondersteuning en beoordeling.
We gaan in deze workshop aan de slag met deze termen en bieden een aantal instrumenten die kunnen helpen bij het begeleiden en communiceren met een student en de toekomstige beroepsbeoefenaar die mogelijk je toekomstige collega wordt.
Doktersassistenten uit dagpraktijken en triagisten.
Derdejaars studenten opleiding tot doktersassistent van het Deltion College.
Kabiz 5 punten
Medisch inhoudelijk
Medrie wil rekening houden met uw dieetwensen. Deze kunt u zelf aanpassen. Klik hier om naar uw persoonlijke pagina te gaan en uw dieetwensen in te vullen.